Poimijoille

Ohjeita poimijoille

Arktisten Aromien tuottama thainkielinen poimijaohje (päivitetty 2013) löytyy täältä.


Ammattimarjanpoimijoita pyydetään pitämään etäisyyttä asutukseen

MMM / tiedote 18.07.2013

Kesä on herättänyt viime vuodelta tutun keskustelun marjanpoiminnan säännöistä. Monet luonnontuotealan yritykset kutsuvat Suomeen ulkomaisia poimijoita, joita työskenteli metsissämme viime vuonna noin 4 000.

Suomalaiset keräävät vain pienen osan metsämarjoista, joten ulkomaisten poimijoiden apu on ollut erittäin tervetullutta. Paikalliset asukkaat ovat kuitenkin toisinaan ärsyyntyneet, kun ulkomaiset marjanpoimijat ilmaantuvat tutuille marjamaille tai käyttävät yksityisiä teitä. Vastuu kuuluu ennen kaikkea yrittäjille, joiden leivissä poimijat työskentelevät. Osa heistä on Suomessa ensimmäistä kertaa ja tämän vuoksi perehdyttäminen laatuohjeisiin, jokamiehenoikeuksiin sekä lainsäädäntöön on tärkeää.

Ulkomaisille marjanpoimijoille on jo aikaisempina vuosina jaettu ohjeistuksia, jotka Arktiset Aromit ry on tänä vuonna päivittänyt. Maa- ja metsätalousministeriö myönsi ohjeiden päivittämiseen kehittämishankeavustusta. Hankkeessa teetetään poimijoille myös thainkielinen perehdyttämisvideo.

Julkisuudessa levisi tällä viikolla virheellinen tieto siitä, että ohjeissa kehotettaisiin ammattipoimijoita pysymään poissa kylien perinteisiltä marjastuspaikoilta. Tällaista rajausta ei voida tehdä, koska perinteisiä marjastuspaikkoja on vaikea määritellä. Sen sijaan ohjeissa todetaan, että pihapiirien, taajamien ja kylien välittömässä läheisyydessä ei ole suositeltavaa marjastaa tai sienestää. Jos lähimpään taloon on kuuloyhteys tai ollaan pihapiirin läheisyydessä, pidetään etäisyyttä liian lyhyenä. Myös rajavyöhykkeellä, puolustusvoimien alueilla sekä luonnonsuojelualueilla marjastaminen on kiellettyä.

Suomen metsien marjasato voi vuosittain yltää 500–1000 miljoonaan kiloon, joten kyse on merkittävästä luonnonvarasta. Määrästä riittäisi sata kiloa metsämarjoja jokaiselle suomalaiselle. Ulkomaisten marjanpoimijoiden poimimista marjoista on huomattava hyöty viennille, mutta myös kotimaassa valtiolle arvonlisäveroina sekä marjoja jalostavalle teollisuudelle ja kaupalle työllisyysvaikutuksineen. Vuonna 2012 teollisuuden ostamista suomalaisista metsämarjoista 80 prosenttia oli ulkomaalaisten poimimia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
viestintäyksikkö, p. 0295 162 276 tai 0295 162 466

Videot

- täällä suomenkielinen video poimijoille
- täällä englanninkielinen video poimijoille
- täällä venäjänkielinen video poimijoille
- täällä vironkielinen video poimijoille
(lähde: Marjaosaamiskeskus)

Muu materiaali

Thainkielinen poimijaohje.

Jarmo Eskelisen laatima poimijaohje täällä