Perheyritys


Sinikasvis Ky - suomalaista marjantuotantoa vuodesta 2006

Wan nosti Ylä-Savon ja Kainuun ammattikeittiöissä kotimaisten marjojen käytön uuteen nousuun 

Yaowaman ”Wan” Mundee tuli Suomeen 1990-luvun loppupuolella tutustuttuaan sukevalaiseen marjanviljelijään ja yrittäjään Jouko Kotilaiseen.

Thaimaasta kotoisin oleva Wan oli Suomen tulonsa jälkeen useaan otteeseen ihmetellyt puolisolleen, miksi ihmeessä esimerkiksi paikallisten koulujen keittiöissä tarjotaan ulkomaisia hedelmiä, vaikka lähialueen metsät suorastaan pullistelivat hänen ihastelemiaan ja terveellisiä metsämarjoja. Perusteellisen harkinnan jälkeen Wan ja Jouko ostivat vuonna 2006 Leppävirralla tarpeettomaksi jääneet mehustuslaitteet ja siitä marjaliiketoiminta sai alkunsa. Toiminta alkoi silloin pienimuotoisesti Sukevan Marja ja Mehu -nimellä. Seuraavana vuonna yritys otti hoitaakseen lapinlahtelaisen marjojenjakelijan liiketoiminnan toiminnasta luopuvan yrittäjän ehdotuksesta.

Hyvin nopeasti tuotteiden maine levisi ja kysyntä kasvoi. Vuonna 2008 Wan'in yritys osti sotkamolaisen Sinikasviksen tuotannon, reseptit ja nimen käyttöoikeuden sekä muutti samalla nimensäkin samannimiseksi., koska edellinen oli jo pitkään toiminut marjayritys Kainuun alueella. Siksi onkin luonnollista, että suurin osa marjaresepteistä on peräisin Sinikasvikselta.

Reseptejä on sittemmin tuunattu asiakastarpeiden mukaan. Lisäksi Wan on itse kehittänyt uusia marjasekoituksia, joista mm. survottuja herukoita ja metsämarjoja sisältäviä marjasekoituksia löytyy useiden hotellien aamiaispöydistä.

Lähiruokaa Pohjois-Savosta ja Kainuusta

Sinikasvis Ky on Sonkajärvellä puhtaan ympäristön ja luonnonkauniiden maisemien äärellä Sukevalla toimiva puutarha- ja metsämarjoja jalostava pohjoissavolainen perheyritys. Toimimme ammattikeittiöiden lisäksi vuodesta 2013 lähtien myös vähittäiskaupassa.

Mansikan ja vadelman lisäksi Kotilaisten marjatilalla kasvatetaan omenaa ja pienessä määrin mesimarjaa. Kesäisin tilalla hyörii 10-15 thaimaalaista poimijaa, jotka keräävät lähialueelta myös metsämarjoja.

Oman tilan marjojen lisäksi yritys ostaa lähialueen marjanviljelijöiltä ja toimittajilta muita kotimaisia marjoja sekä metsämarjoja.

Sinikasvis tarjoaa asiakkailleen pakastemarjoja ja erilaisia marjajalosteita ympäri vuoden. Yritys hankkii oman tilansa tuotannon lisäksi puutarhamarjoja Ylä-Savon ja Kainuun alueelta sekä metsämarjoja paikallisilta kerääjiltä. Satokauden aikana Sinikasvis tarjoaa omalla tilalla tuotettua mansikkaa ja vadelmaa poimittuna ja itsepoimijoille.

Tuotteiden korkea laatu on meille Sinikasviksessa erityisen tärkeä asia. Jalostamme alueen puhtaita marjoja mm. ensiluokkaisiksi marjamehuiksi, marjasekoituksiksi, survoksiksi sekä marjapureiksi.


Mekong-joelta Sukevalle

Wan on maahanmuuttaja, kotoisin Pohjois-Thaimaasta, läheltä Laosin rajaa ja Mekong-jokea. Wanin äidinkieli on lao. Kotilaisten perheessä on kaksi puolisoiden yhteistä lasta: Jussi ja Juuso, adoptiotytär Rossukon sekä Wanin aikuinen poika Nati, jotka kaikki auttavat yhdessä monilukuisen poimijajoukon kanssa kesäisin tilan töissä. Perheen kotikieli on Suomi. Kotimaassaan Wan oli ammatiltaan kampaaja, thai-tanssija ja tanssinopettaja. Öisin hän pesi ja silitti muiden pyykkejä. Elämä oli kovaa.

Elämä Suomessa ei ole samalla lailla ankaraa. Wan on voinut jatkaa entistä työtään harrastuspohjalta ja hän pistääkin tanssiksi usein kesken työn. Se tekee pitkien työpäivien lomassa elämästä kevyempää.

Wan on muuttanut Suomeen 1998 ja alusta alkaen sitoutunut tilan toimintaan. Työkokemusta Wan on saanut työskennellessään työpajoissa, oppilaitosten keittiöissä, marjanviljelytiloilla ja puutarhoilla. Hänen myötävaikutuksellaan Kotilaisten tila on muuttunut päätoimiseksi marja- ja puutarhatilaksi. Wan on suorittanut maaseutuyrittäjätutkinnon Kainuun Ammattiopistossa v. 2007–08 sekä luonnontuotealan ammattitutkinnon Kainuun Ammattiopiston Seppälän toimipaikassa.

Kotitilalla Wan vastaa tilan marjanviljelystä,  poiminnasta, jatkojalostuksesta ja pakkaamisesta. Jouko (joka kutsuu itseään "juoksupojaksi") hoitaa asiakassuhteet, markkinoinnin ja kirjanpidon.

Erilaisen kulttuuritaustan vuoksi yritys voi erottua ja tehdä onnistuneesti omaleimaisia tuotteita markkinoille. Monikulttuurisuus on rikkaus, ja sitä pääomaa Sinikasvis myös hyödyntää osana yrityksen toimintaa.

Kysy lisää Wanilta ja Joukolta!


Sinikasvis Ky - www.sinikasvis.fi
Rahonmäentie 49, 74340 Sukeva (Sonkajärvi)
p. 0400 - 171 800
info@sinikasvis.fi

*  *  *