Bioenergia

Sinikasvis investoi bioenergiaan


Sukevalla Pohjois-Savossa sijaitseva Sinikasvis Ky on marjantuotantoon ja -jalostukseen erikoistunut yritys. Sinikasvis on panostanut energiaomavaraisuuteen ja rakentanut itselleen ainutlaatuisen hybridiratkaisun, joka hyödyntää aurinkosähköä ja puukaasutekniikkaa korkealla hyötysuhteella.

Sinikasviksen yrittäpariskunta Jouko Kotilainen ja Wan Mundee tuottavat tilallaan mansikkaa, vadelmaa ja omenaa. Lisäksi yritys hyödyntää ja jalostaa metsämarjoista mustikkaa ja puolukkaa. Sinikasvis tarjoaa asiakkailleen ympäri vuoden mm. marjoja, mehuja, marjasekoituksia ja survoksia. Uusin tilan erikoisuus on kuivatut omenalastut.

Tilalle on syksyllä 2015 valmistunut upouusi paikallista bioenergiaa hyödyntävä lämpölaitos.

Loppuun harkittu kokonaisuus - tuloksena energiaomavaraisuus


Tilalle on määrätietoisesti haettu energiantuotantoratkaisua, jolla päästään maksimaaliseen energiaomavaraisuuteen ilman merkittävää hukkaa vuodenajoista riippuvista energiantarpeen vaihteluista huolimatta. Lopputuloksena tilalla on otettu vuoden 2015 aikana käyttöön hybridiratkaisu, johon kuuluu aurinkosähköjärjestelmä ja puukaasulaitos.

E-farm Sinikasviksen energiakaavio

Laitteiston tietoja:

Aurinkosähköjärjestelmän nimellisteho on 15 kW.

Puukaasutustekniikkaa käyttävän CHP-laitoksen nimellisteho on 110 kW.

Lämmöntuotannon nimellisteho on 80 kW.

Sähköntuotannon nimellisteho 30 kW.

Kevät- ja kesäaikaan tilalla energiatarve painottuu kylmälaitteiden kuluttamaan sähköön, jota saadaan tehokkaasti tuotettua aurinkopaneelijärjestelmällä. Energiantarve tilalla lisääntyy marjasesongin ollessa kiivaimmillaan heinä-elokuulla, jolloin puukaasulaitos käynnistetään. Tällöin marjojen pakastukseen tarvitaan sähköä ja omenasipsien sekä marjojen kuivaukseen lämpöä.

Lisäksi ylijäämälämmöllä kuivataan haketta puunkaasutusta varten. Syksyllä ja talvella lämpöä kuluu paljon tilan rakennusten lämmitykseen. Puukaasulaitos pidetään käynnissä kevättalveen saakka, kunnes lämmön tarve vähenee. Keskimäärin puukaasulaitosta on tarkoitus pitää käynnissä noin kahdeksan kuukautta vuodessa.